De komende maanden staan vanouds in het teken van consumeren. De speelgoedgidsen vielen al een paar maanden geleden op de mat, vol met nieuw speelgoed wat er allemaal erg aantrekkelijk uitziet. Om ons en vooral onze kinderen aan te sporen om voor de Sint een mooi lijstje te maken met allerlei nieuw speelgoed. Wat beter is is als de Sint tweedehands speelgoed geeft.

Wij willen alle Sinterklazen een handje helpen door te kiezen voor tweedehands speelgoed. Door te kiezen voor tweedehands cadeaus draag je bij aan veel minder verspilling van speelgoed die waarschijnlijk binnen no-time kapot zijn of waar niet meer mee gespeeld wordt. Daarom organiseren wij in november een Swap Sint ruilmarkt, waarbij tweedehands speelgoed geruild kan worden. Goed voor de aarde en voor de portemonnee.

Het belang van tweedehands cadeaus

Het concept van duurzaamheid is tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Steeds meer mensen zijn zich bewust van het feit dat we nu ons steentje moeten bijdragen voor een beter milieu en moeten zorgen dat toekomstige kinderen ook fijn kunnen leven.

Eén manier om bij te dragen aan dit streven is door het gebruik van tweedehands producten een prominente rol te geven in de keuzes die we maken. Het produceren van nieuw speelgoed heeft een aanzienlijke ecologische voetafdruk, van het winnen van grondstoffen tot het fabriceren en transporteren van producten.

Door het kiezen van speelgoed dat al in omloop is, verminderen we de vraag naar nieuwe productie en dragen we bij aan het verminderen van afval en uitstoot.

Tweedehands speelgoed, een betaalbaar alternatief

Naast duurzaamheid is financiële overweging een belangrijke reden om tweedehands speelgoed cadeau te geven. Steeds nieuw speelgoed aanschaffen kan behoorlijk prijzig zijn, vooral als het gaat om populaire merken en items. Kiezen voor tweedehands speelgoed is vaak een betaalbaar alternatief.

Daarnaast kan het speuren naar (unieke) producten ook veel voldoening geven! Om het op het gebied van duurzaamheid en financieel helemaal aantrekkelijk te maken is het ook mogelijk om speelgoed te ruilen. Dit wordt in de Sinterklaasperiode georganiseerd onder de naam Swap Sint.

Wat is Swap Sint?

Swap Sint is een initiatief van Swip Swap; een speelgoed ruilplatform. Zij hebben als missie om van tweedehands producten de eerste keuze te maken. Tijdens een Swap sint ruilmarkt nemen bezoekers speelgoed mee en ruilen dat met ‘nieuw’ speelgoed. Voor het meegebrachte speelgoed krijgt een bezoeker waardepunten en hier kan speelgoed mee uitgezocht worden.

Waarom organiseren wij een Swap Sint?

Wij organiseren een Swap Sint, omdat we willen dat het geven van tweedehands cadeaus meer en meer het nieuwe normaal wordt. (Jonge) kinderen spelen over het algemeen maar kort met bepaald speelgoed en vaak ziet het er nog goed genoeg uit om nog een tweede of derde ronde mee te gaan.

Daarnaast worden er al grondstoffen gebruikt voor de productie van speelgoed en door bestaand speelgoed te ruilen blijft die productie bespaard. Het is dus een duurzame keuze om te kiezen voor speelgoed ruilen.

Wat wij ook een belangrijk argument vinden; het idee dat niet alles nieuw hoeft te zijn, maar dat je ook blij kan zijn met gebruikte spullen. Het is erg prijzig om iedere keer nieuw speelgoed te kopen. Speelgoed ruilen is dus ook fijn voor de portemonnee!

Op naar een duurzaam Sinterklaasfeest!

Voor kinderen maakt het niet vaak niet uit of het speelgoed nieuw of tweedehands is, en of de sint tweedehands speelgoed geeft. Ze vinden het vooral leuk om met nieuw speelgoed te gaan spelen. Door speelgoed te hergebruiken wordt de levenscyclus verlengd en wordt er geen afval geproduceerd. De optimale vorm van duurzaamheid!

Speelgoed ruilen of tweedehands kopen, bespaard geld en daarnaast kunnen toch de wensen van de kinderen vervuld worden. Laten we er samen een duurzaam Sinterklaasfeest van maken!

Wanneer is de Swap Sint ruilmarkt?

De speelgoedruilmarkt in Utrecht vindt plaats op zondag 26 november in Kanaal30, tijdens het Winterwinkelen dat die dag wordt georganiseerd door de makers van Merwede. Ouders kunnen speelgoed komen inleveren tussen 12.00-12.30 u en om 12.30 kan het ruilen beginnen.

Datum: 26 november 2023

Locatie: Kanaalweg 30, Utrecht

Tijd inleveren speelgoed: 12.00-12.30 u

Tijd ruilen: 12.30-14.30 u