Als je zwanger bent komt vanzelf de vraag of je plan bent om borstvoeding te gaan geven. Dit is natuurlijk voor zowel moeder als kind een hele nieuwe wereld en mocht je ervoor kiezen een hele bijzondere ervaring. In deze blog vertellen we je meer over borstvoeding en stellen wij vragen aan een lactatiekundige. Wij kregen hulp van Mirjam Zwaal-Verhorst, zij is lactatiekundige bij Borstvoeding & Meer

We stelden haar 9 vragen over borstvoeding.

1. Waarom zou je kiezen voor het geven van borstvoeding?

“Wat mij betreft is dit een persoonlijke keuze, maar de reden die het meest genoemd wordt door ouders is: omdat het gezond is voor moeder en baby.”

Borstvoeding geven in weiland

2. Hoe kan je je voorbereiden op het geven van borstvoeding?

“Uit onderzoek blijkt; als je je hebt voorbereid op het geven van borstvoeding door het lezen van een boek of het volgen van een cursus is de kans van slagen groter. Als je een beetje weet hoe het in zijn werk gaat, en wat je kunt verwachten, wat je kunt doen als je uitdagingen tegenkomt, en wat de rol is van de kraamzorg, de verloskundige en evt een lactatiekundige in het proces, dan ga je met meer vertrouwen je kraamweek tegemoet. Leestip: de Melkfabriek van Sofie van den Enk, cursus tip: de Masterclass Borstvoeding van onze praktijk. Wist je dat je soms in aanmerking komt voor vergoeding van deze cursus door de aanvullende zorgverzekering?”

3. Komt de melkproductie vanzelf op gang?

“Het proces is deels hormonaal geregeld, deels door vraag- en aanbod. Als je niets doet gebeurt er niets, dus vaak aanleggen of kolven is wel nodig om je productie op gang te brengen.”

Borstvoeding geven trui

4. Waar kan je terecht als het niet lukt?

“De kraamzorg is je dagelijkse coach in de kraamweek, als je meer uitdagingen hebt dan bel je een lactatiekundige, die kun je vinden via : www.nvlborstvoeding.nl of je vraagt aan de kraamzorg of verloskundige of zij een lactatiekundige weten met wie ze prettig samenwerken.”

5. Wat heb je nodig voor het geven van moedermelk?

“1 of 2 borsten, een baby, voorbereiding door het lezen van een boek of het volgen van een cursus, steun van je partner, rust en vertrouwen. Je hoeft wat mij betreft geen spullen in huis te halen, als er dingen nodig blijken kan dat gehaald worden op dat moment.”

Zelf vonden we het ook handig om een spuugdoekje en een hydrofiele doek naast ons te hebben liggen. De hydrofiele doek kon ook gebruikt worden als ik in het openbaar borstvoeding gaf.

6. Kan ik borstvoeding geven combineren met werken?

“Jazeker, wist je dat er een wet bestaat in Nederland, die gaat over kolf- en voedrecht? Daarin staat oa dat je – als je wilt- een kwart van je werktijd mag besteden aan voeden of kolven tot je baby 9 maanden oud is. Er staat nog meer in deze wet, dat leggen we je uit in de Masterclass borstvoeding, maar dat kun je ook vinden op de site van Rijksoverheid.

7. Wat zijn voor- en nadelen van borstvoeding geven?

Voordelen: gezond voor moeder en baby, praktisch, altijd bij je, op de juiste temperatuur en de baby regelt zelf hoeveel die nodig heeft.

Nadelen: investering in tijd en energie, in het begin ben jij degene die steeds verantwoordelijk is voor de voedingen.”

Zelf vond ik als voordeel dat je sneller herstelt na de bevalling, sneller je zwangerschapskilo’s kwijtraakt en geld bespaart, omdat je geen kunstvoeding hoeft te kopen. Voor de baby is het de meest optimale start en het geeft vertrouwen en veiligheid tussen moeder en kind.

Borstvoeding geven bij een kinderboerderij

8. Kan je borst- en kunstvoeding combineren?

“Jazeker, dit wordt steeds vaker gedaan!”

9. Nog tips voor een goede start van borstvoeding geven?

“Heb vertrouwen, miljarden moeders zijn je voorgegaan! Maar bereid je ook goed voor!”

Tijdens de zwangerschap van onze oudste had ik zelf al besloten dat ik borstvoeding wilde gaan geven. Iedere dag ging dit weer een beetje beter en met hulp van de kraamzorg, een borstvoedingscoach en een dosis doorzettingsvermogen lukte het. Bij de tweede ging de start weer heel anders. Natuurlijk hoef je je niet aan anderen te verantwoorden voor de keuze die je maakt (of moet maken) qua voeding. Of je nu kiest voor borst- of kunstvoeding, veel huid-op-huidcontact is belangrijk voor de hechting van zowel ouders als de baby en dat is toch een van de mooiste dingen?