Dit jaar is het van maandag 30 oktober t/m zondag 5 november de Nationale Klimaatweek. De campagne is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Tijdens deze week inspireren Klimaatburgemeesters van verschillende steden en Klimaatsupporters met wat zij doen voor een beter klimaat. Dit jaar is het thema ‘iedereen doet mee’. Zo kunnen we allemaal als bedrijf of particulier meedoen en ons steentje bijdragen voor een beter klimaat.

Op de website van de Nationale Klimaatweek lees je nog meer over wat organisaties, burgers en de overheid doet voor een beter klimaat. Daarnaast is er op de website een agenda te vinden met activiteiten die door het hele land georganiseerd worden.

Meneer Koekepeer als Klimaatsupporter op de Nationale Klimaatweek 2023

Meneer Koekepeer is net als vorig jaar weer Klimaatsupporter. We vertellen over wat wij als bedrijf doen om zo duurzaam mogelijk te ondernemen. Dit jaar zijn we zelfs geïnterviewd en kun je ons hele verhaal lezen op de website van de Nationale Klimaatweek 2023

Daarnaast vertellen we natuurlijk wat we waarom de cadeaus die wij verkopen zo duurzaam mogelijk zijn.

Zo duurzaam mogelijk ondernemen

Wij willen zo duurzaam mogelijk ondernemen. Ons streven is dat wij cadeaus verkopen die van kind tot kind kunnen worden doorgegeven. Tijdloze cadeaus, zo duurzaam mogelijk en geschikt voor ieder kind ongeacht het geslacht. Hiermee willen we nieuwe ouders inspireren.

We verkopen ook tweedehands cadeaus, omdat het speelgoed vaak nog heel goed nog een ronde mee kan en omdat er vaak vintage pareltjes tussen zitten die leuk staan in huis maar die ook nog voor veel speelplezier zullen zorgen.

Wij kiezen voor zo min mogelijk verpakkingsmateriaal, flyers van gerecycled materiaal en geen gepersonliseerde cadeaus. Die kunnen immers niet van kind op kind worden doorgegeven. Bestellingen in Utrecht bezorgen we op de fiets.

Een boom cadeau

Sinds kort kan je een boom toevoegen aan een cadeaupakket. Je koopt 1 boom in een project in Nederland en 1 in Sulawesi. De stichting Trees for all plant ze namens jou. Je krijgt een gepersonaliseerd certificaat met de naam van het kind en een persoonlijke tekst van de gever van het cadeaupakket. Een boom staat symbool voor groei en kracht. Hoe mooi is het om dat aan een pasgeboren baby cadeau te doen? Door het doneren van de bomen draag je bij aan een groene en gezonde wereld waarin de baby op zal groeien.

Wat doen wij thuis tijdens de Nationale Klimaatweek

Thuis proberen wij natuurlijk ook zo duurzaam mogelijk te leven. In ons huis hebben we HR++ glas, zonnepanelen op het dak en we zetten onze wasmachine en vaatwasser vooral aan als de zon schijnt.

Daarnaast gaan wij naar de Moestuin voor ons groente en fruit (dit is niet voldoende voor ons allemaal de hele week). Zo eten wij zo veel mogelijk seizoensgroenten en daarnaast worden we geïnspireerd door nieuwe recepten en smaken. We eten zo min mogelijk vlees, helaas zitten er in vleesvervangers vaak gluten verwerkt dus dat maakt dat we toch voor vlees kiezen en het afwisselen met vegetarische maaltijden.

We hebben geen plastic speelgoed in huis! Alles is van hout, handgemaakt en/of tweedehands. We scheiden ons afval zo goed mogelijk. Douchen doen we niet om de dag en in de douche staat een emmer dat douchewater opvangt voor de plantjes. Daarnaast gebruiken we milieuvriendelijke (schoonmaak)producten in en om het huis. 

Tweedehands liefhebbers

Als je echt een duurzame keuze wil maken, kies dan voor tweedehands producten. Wij zijn fan van tweedehands en vinden het heel leuk om tweedehands te combineren met nieuw en handgemaakt, zowel in ons huis als voor Meneer Koekepeer. Voor kinderen kan je heel goed tweedehands producten gebruiken, zeker omdat veel spullen maar zo kort gebruikt worden.

  • Baby: Voor een baby heb je heel wat spullen nodig. Maar waarom zou je alles nieuw aanschaffen als er genoeg alternatieven zijn om het goedkoper en duurzamer aan te pakken?Zo kan je bij vrienden en familie vaak het een en ander lenen. Ook zijn er bedrijven als @Tiny Libary en @Babyloop waar je producten kan huren. En bevalt het goed, dan is er de mogelijkheid om het voor een lager bedrag over te nemen.
  • Peuter: Voor een peuter kan je ook van alles tweedehands kopen, zoals via Vinted, Marktplaats, er zijn ook talloze instagram accounts die tweedehands speelgoed en/of kleding verkopen. Soms krijg je zelf ook een deel van de opbrengst als de kinderkleding die je hebt ingeleverd verkocht wordt.

Swap Sint ruilmarkt

Om alle Sinterklazen en Kerst-mannen en vrouwen dit jaar een handje te helpen organiseren wij op zondag 26 november in Utrecht een ruilmarkt voor speelgoed. Ouders kunnen hier gebruikt speelgoed inleveren en krijgen hier waardepunten voor terug. Met die waardepunten kan weer nieuw speelgoed worden uitgezocht.

Door speelgoed te ruilen maak je een ander weer blij met jouw oude spullen. Er is immers al zoveel speelgoed en kinderen spelen vaak maar kort met het speelgoed. Ruilen is duurzaam en ook nog eens goed voor de portemonnee. Meer informatie over Swap Sint vind je op; https://www.swipswap.nl/ 

Hopelijk hebben we je door deze blog over de Nationale Klimaatweek ideeën gegeven om stappen te zetten richting een duurzamere levensstijl. Mocht je cadeaus nodig hebben, op onze website vind je altijd tweedehands producten en andere leuke cadeautjes voor baby en dreumes.

We werken met een kleine voorraad en van tweedehands producten hebben we er eigenlijk altijd maar 1. Welke duurzame stappen zou jij kunnen zetten?